Dlaczego olej rzepakowy?
Przede wszystkim olej rzepakowy
ma jeden z najniższych poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych (zaledwie 7%),
które są niekorzystne dla naszego organizmu, za to wysoki poziom kwasów
jednonienasyconych oraz jedną z najwyższych wśród olejów zawartość
pożądanego kwasu omega-3 (kwas alfa-linolenowy).
Bardzo ważnym argumentem
przemawiającym za włączeniem oleju rzepakowego do diety jest także optymalny
stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 (2:1). Dzięki temu olej
rzepakowy pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, pozwala także
zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i cukrzycę typu II. Organizm
potrzebuje tych kwasów również do utrzymania prawidłowego funkcjonowania serca i
układu krwionośnego, pracy nerek, kondycji skóry. Ale nie potrafi ich wytworzyć
samodzielnie.
W oleju rzepakowym znajduje się
także witamina E (witamina młodości), K (pełni ważną funkcję w krzepnięciu
krwi i metabolizmie kości) i karotenoidy, które są prekursorami witaminy A, biorącej
udział w procesie widzenia i
wpływającej na stan błon śluzowych i skóry.
Jest on także bogatym źródłem
steroli roślinnych pomagających utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we
krwi. Zawiera też polifenole, które są silnymi antyoksydantami.
W najnowszej piramidzie zdrowego żywienia
opracowanej na Uniwersytecie Harvarda oleje trafiły do najszerzej zalecanych
produktów spożywczych w codziennej diecie. Naukowcy uznali, że większość ludzi
ma szerszy dostęp do dobrych olejów roślinnych niż do tłustych ryb morskich czy
orzechów, które też są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno czy na ciepło?
Olej rzepakowy tłoczony na zimno,
mimo swoich walorów zdrowotnych, nie zawsze spełnia wymagania jakościowe
konsumenta. Po tłoczeniu na zimno jego barwa, smak i zapach pozostawiają wiele
do życzenia. Oleje takie często są brunatne o charakterystycznym ostrym smaku.
Odmienna sytuacja jest w przypadku olejów rafinowanych (wysoko przetworzonych),
które nie mają wartości prozdrowotnych,
jednak w wyniku intensywnego
przetwarzania nie posiadają dyskwalifikującej barwy, smaku i zapachu.
Do niedawna konsument miał bardzo
ograniczony wybór. Na szczęście wraz z wejściem na rynek olejów Olandia firmy
Złoto Polskie sytuacja diametralnie się zmieniła.
Złoto Polskie – nowatorska technologia
tłoczenia na zimno z zarodków rzepaku
Firma Złoto Polskie stworzyła
innowacyjną metodę produkcji oleju rzepakowego spełniającego wszystkie
wymagania świadomego konsumenta: zapewniając produkt tłoczony na zimno o
idealnej barwie i wyjątkowo delikatnym smaku i zapachu. Otrzymane oleje nie są
poddane rafinacji, dzięki czemu zawierają, oprócz lipidów, także wiele innych
drogocennych substancji, takich jak witaminy, polifenole, tokoferole, skwalen i
karotenoidy.
W procesie tłoczenia została
wyeliminowana łuska – materiałem do tłoczenia są zawarte w nasionku liścienie i
zarodek, które zawierają większość oleju z ziarna, ale nie zawierają substancji
antyżywieniowych. Usunięcie okrywy znacznie podwyższa jakość oleju i pozwala
uzyskać najwyższej klasy olej bez
procesu rafinacji.
Dlaczego uniwersalny olej z zarodków
rzepaku Olandia?
Ekologiczny olej z zarodków
rzepaku Olandia to najwyższej jakości ekologiczny olej rzepakowy tłoczony na
zimno przy użyciu innowacyjnej technologii. Ekologiczny olej rzepakowy Olandia
jest wytłoczony z zarodków nasion rzepaku pochodzących z upraw ekologicznych,
to znaczy uprawianych bez użycia środków chemicznych. W rolnictwie ekologicznym
używanie nawozów chemicznych, pestycydów syntetycznych jest całkowicie
zabronione. Tłoczenie z najcenniejszych części nasion pozwoliło uzyskać olej o
wyjątkowych właściwościach.
Olej uniwersalny o lekko
orzechowym smaku, bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-3, idealnie nadaje się do
codziennego stosowania w kuchni. Doskonały zarówno do potraw na zimno, jak i na
ciepło. Polecany szczególnie do sałatek, surówek, sosów, dressingów, majonezów,
past kanapkowych, past serowych, kasz, ziemniaków, ale może być również
stosowany do gotowania, smażenia i pieczenia.
Ekologiczny, uniwersalny olej z
zarodków rzepaku Olandia jest dostępny w sklepach Carrefour, w sklepach ze zdrową
żywnością, m.in. sieci ekologicznych
delikatesów Organic Farma Zdrowia oraz w sklepie internetowym
sklep.zlotopolskie.pl, w cenie około 19 złotych
za opakowanie o pojemności 0,5 litra.
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET